M. Haľko mimoriadny krajský snem HZDS zvolal a delegáti ho zvolili za predsedu

27.03.2003 Celý región

Za nového predsedu Krajského predstavenstva Hnutia za demokratické Slovensko (KP HZDS) v Prešove zvolili 2. marca na mimoriadnom krajskom sneme HZDS v Prešov...
Za nového predsedu Krajského predstavenstva Hnutia za demokratické Slovensko (KP HZDS) v Prešove zvolili 2. marca na mimoriadnom krajskom sneme HZDS v Prešove Mariána Haľka. Doterajší predseda Okresného predstavenstva HZDS v Prešove a poverenec Republikového predstavenstva (RP) HZDS na zvolanie tohto rokovania získal vo voľbách 62 hlasov.

Pri hlasovaní sa zdržali šiesti delegáti, nikto nebol proti a Haľko nemal ani protikandidáta. Odpoveď na otázku, či bude kandidovať na tento post aj na riadnom krajskom sneme v máji t. r. označil na stretnutí s novinármi po skončení rokovania za predčasnú.
Po diskusii a pred hlasovaním odišlo z rokovania 23 delegátov s hlasom rozhodujúcim, pritom zo 104 riadne zvolených delegátov na predchádzajúci riadny krajský snem, ktorý sa konal v marci 2002 v Novoľubovnianskych kúpeľoch prišlo dnes do Prešova 91 osôb. Haľko po skončení bezmála trojhodinového snemovania počínanie \"odídencov\" komentoval slovami, že išlo o slobodné rozhodnutie \"bez udania dôvodu\". Ani jedna okresná delegácia neopustila rokovanie kompletná. Podľa Haľka sa tak nepodarila \"deštrukčná činnosť\". Medzi tými, ktorí odišli boli delegáti z okresov Poprad, Sabinov, Stará Ľubovňa, Humenné, Snina, ale napr. zástupcov z okresov Humenné i Poprad zvolili za podpredsedov KP HZDS, a to Štefana Ladičkovského a Jána Blaščáka. Ďalšími podpredsedami sa stali Augustín Bojňanský zo Starej Ľubovne, Jozef Halecký z Bardejova a Ján Uhlík z Vranova nad Topľou. V porovnaní s personálnym obsadením týchto postov pred snemom, ide o nových ľudí. Tajomníčkou KP HZDS zostala Daniela Dzubajová.
Druhý mimoriadny krajský snem, ktorý sa mal takisto konať v ten deň, ale v Novoľubovnianskych kúpeľoch, sa napokon neuskutočnil. Haľko zopakoval, že nebol legitímne zvolaný. Iniciátorom jeho zvolania bol totiž Peter Chudík. RP HZDS ho na svojom zasadnutí v sobotu 15. februára vylúčilo z členských radov strany za podporu platformy Vojtecha Tkáča. Chudík bol Haľkov predchodca na poste predsedu KP HZDS.
RP HZDS 15. februára zvolilo za Prešovský kraj medzi členov Republikového politického grémia HZDS namiesto Chudíka Pavla Kačica zo Stropkova. Práve on bol predsedom KP HZDS pred Chudíkom. Kačic bol už tiež poslancom Národnej rady SR za HZDS a v jednej z Mečiarových vlád štátnym tajomníkom Ministerstva vnútra SR.

O zvolaní konaného mimoriadneho krajského snemu rozhodli jednomyseľne 19. februára predsedovia ôsmich okresných predstavenstiev (OP) HZDS z Prešovského kraja na porade. Viedol ju Haľko. Realizoval tak poverenie, ktoré mu uznesením stanovilo RP HZDS na rokovaní v Žiline v sobotu 15. februára. Z predsedov 13 OP HZDS v kraji dvaja svoju neúčasť na porade ospravedlnili. Traja bezdôvodne neprišli, a to za OP HZDS v Humennom, v Medzilaborciach a v Sabinove. Haľko už vtedy tvrdil, že Chudík už na konanie v mene HZDS nemá žiadne právo. „ Preto je rozhodnutie KP HZDS nelegitímne, a teda neplatné, “ dodal Haľko. Haľko kritizoval, že KP HZDS na jednej strane vo svojom uznesení z 18. februára označuje uznesenie RP HZDS z 15. februára za „ zmätočné“ , na druhej strane ho rešpektuje a zvolali snem.
Delegátom mimoriadneho krajského snemu boli tí členovia HZDS, ktorým spočíva mandát delegáta od posledného riadneho krajského snemu, konaného v marci 2002 takisto v Novoľubovnianskych kúpeľoch.
(jj)
 

Vyberte región